Offerman Consulting
spacer Zone

Kwaliteit uit kwantiteit

Het grootste gedeelte van de hardware die u heeft staan, wordt nooit gebruikt. Systemen zijn zwaar overgedimensioneerd om piekbelastingen zonder problemen op te kunnen vangen. De meeste servers hebben dan ook een workload van tussen de vijf en in uitzonderlijke gevallen enkele tientallen procenten op zijn best. Dat betekent dat u waarschijnlijk een factor tien teveel aan hardware inkoopt. Daar zult u wel aardig ziek van zijn.

Het is echter nog veel erger. Een beetje server heeft twee voedingen, zodat u altijd een defecte kunt vervangen door een nieuwe, zonder dat u daarvoor het systeem hoeft te herstarten. Hetzelfde geldt voor de harddisks in een raid array, waar vanwege de betrouwbaarheid niet alleen de harddisks maar ook de kabelaansluitingen dubbel zijn uitgevoerd.

Gaat het om kritieke toepassingen, dan wordt zelfs van dit hele systeem nog een complete copie in een fail-over cluster-opstelling ernaast gezet. Mocht de productie-machine uitvallen, dan neemt het backup-systeem het gauw over.

In de lucht- en ruimtevaart, en bij militaire toepassingen maakt men het nog bonter. Daar wordt alles zelfs in drievoud uitgevoerd. Op het moment dat er iets mis gaat, wordt het antwoord dat (hopelijk) bij twee van de drie systemen overeenkomt als het juiste beschouwd.

Snelheid

Redundantie levert niet alleen een hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid op, maar ook een hogere snelheid.

Opdat uw gegevens ook in andere vestigingen goed en snel bereikbaar zijn, repliceert u immers complete databases en directories op verschillende locaties. Behalve de systemen zelf kost dat ook nog eens enorm veel netwerkverkeer om de hele boel onderling consistent te houden.

Maar ook binnen systemen zelf treffen we een complete hiërarchie van data die vele malen is opgeslagen op allerlei verschillende media. De backup's bevatten meerdere versies van wat er op de disks staat. Programma's en bijbehorende data worden weer van harddisk gecopieerd naar het interne geheugen. De veel snellere level 3 cache bevat daar weer de gedeelten uit die op dit moment worden gebruikt. De nog weer snellere level 2 cache bevat weer een gedeelte uit de level 3 cache. En de allersnelste level 1 cache bewaart weer een stuk uit de onderliggende level 2 cache. De gegevens die uiteindelijk in de instructie- en data-registers van de processor terecht komen voor verwerking, zijn daarvoor al minstens zes keer gecopieerd.

Prijs

Met hetzelfde gemak had ik een vergelijkbaar verhaal kunnen afsteken over netwerken, bandbreedte, ringstructuren en dubbel uitgevoerde aansluitingen. Over software en de fractie van de functionaliteit daarvan die u ooit gebruikt heeft. Zelfs over open source software, waarvan het evolutionaire ontwikkelmodel alleen kan bestaan bij de enorme hoeveelheid ontwikkelaars en de variantie in hun oplossingen. Of over de markt waarin meerdere verschillende aanbieders van essentieel belang zijn om hun producten goed en betaalbaar te houden.

Is het niet wonderbaarlijk hoe mooie en hooggewaardeerde eigenschappen als betrouwbaarheid, stabiliteit, kwaliteit en snelheid vooral worden bereikt door eenvoudige, platte kwantiteit? Ik durf te beweren dat u niet tien maar wel vijftig keer teveel resources inkoopt! Wat het nog gekker maakt, is dat als u uw leverancier opbelt dat u dezelfde betrouwbaarheid en snelheid wilt, maar dan op een vijftigste van de hardware, zonder al die redundatie, hij u dit graag zal leveren... maar dan wel voor vijftig keer de prijs van de originele oplossing.

Deze column verscheen eerder in CIO, oktober 2003.